درس نهم: تفسیر و مفاهیم سوره مریم
تفسیر سورۀ مریم
آیه ی 32:وَبَرًّا بِوَالِدَتِي وَلَمْ يَجْعَلْنِي جَبَّارًا شَقِيًّا (و مرا نسبت به مادرم نیکوکار قرار داده و جبار و شقی قرار نداده) نکات آیه 1-اینجا حضرت عیسی ع نگفت نسبت به پدر و مادرم نیکوکار باشم گفت نسبت به مادرم نیکوکار باشم چون او فقط مادر داشت. 2-گفت من جبار و شقی نیستم در روایتی داریم که حضرت عیسی ع در مورد خودش می فرماید:قلب من نرم است و خود را نزد خویش کوچک می دانم. و این دو خصلت درست مقابل جباراً شَقیّا است.
آیه ی 33:وَالسَّلَامُ عَلَيَّ يَوْمَ وُلِدْتُ وَيَوْمَ أَمُوتُ وَيَوْمَ أُبْعَثُ حَيًّا (و سلام خدا بر من روزی که متولد شدم و روزی که می میرم و روزی که زنده برانگیخته خواهم شد) نکات آیه 1-این جمله در مورد حضرت یحیی ع هم آمده بود با این تفاوت که در مورد یحیی ع خداوند این سخن را می گوید ولی در مورد حضرت عیسی ع خودش این تقاضا را از خدا می کند. 2-کلام حضرت عیسی ع در گهواره با انّی عَبدُ الله شروع شد و با سلامتی روز قیامت به پایان رسید. 3-کسی که محکوم به تولد و مرگ و روز رستاخیز است و خودش اینها را در مورد خودش می گوید چطور شما ها او را شریک یا فرزند خدا می دانید.
آیه ی 34:ذَٰلِكَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ ۚ قَوْلَ الْحَقِّ الَّذِي فِيهِ يَمْتَرُونَ (این است عیسی ع پسر مریم گفتار حقی که در آن تردید می کنند) حالا چرا می گوید این است عیسی ع این در مقابل افکاری است که در رابطه با حضرت عیسی ع دارند و در برابرش غلو می کنند. لذا قرآن می فرماید این است ماجرای عیسی ع پسر مریم این قول حقی است که در برابر آن شک می کنید.
آیه ی 35:مَا كَانَ لِلَّهِ أَنْ يَتَّخِذَ مِنْ وَلَدٍ ۖ سُبْحَانَهُ ۚ إِذَا قَضَىٰ أَمْرًا فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ (هرگز برای خدا شایسته نیست که فرزندی انتخاب کند منزه است او هرگاه چیزی را اراده کند و فرمان دهد می گوید موجود باش پس همان دم موجود می شود) چرا می گویید عیسی ع پسر خدا است؟ خداوند نیازی به فرزند ندارد ما که فرزند میخواهیم چون کمبود عاطفی داریم کمبود قدرت داریم خطر پیری و کوری داریم اما خداوند نیازی به هیچ کدام از اینها ندارد و با یک اراده همه ی هستی را ایجاد یا نابود می کند (کُن فَیَکون) اصلا بین اراده ی خدا و تحقق هیچ فاصله ای نیست
آیه ی 36:وَإِنَّ اللَّهَ رَبِّي وَرَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُ ۚ هَٰذَا صِرَاطٌ مُسْتَقِيمٌ ( و خداوند پروردگار من و پروردگار شما است او را پرستش کنید این است راه مستقیم) چون حضرت عیسی ع در ابتدا نسبت به خودش گفت اِنّی عَبدُالله من خدا را می پرستم اینجا دیگر از پرستش خودش حرف نزد و گفت فَعبُدوه شما خدا را بپرستید اِهدِنَا الصِراط المُستقیم تنها دعایی است که روزی چندین بار در نماز های واجب خود گوییم و همه ی ما محتاج این دعا هستیم . راه های مستقیم چه راه هایی است؟ ۱- راه خدا ۲- راه پیغمبر ۳- راه اهل بیت ۴-راه بندگی خدا
لطفا نظر خود را درج نمایید