سامرا
سامرا
سامرا شهری است بین بغداد و تکریت که در جانب شرقی رود دجله قرار دارد. از شرق به استان تميم(كركوك)، از شمال به نينوا، از غرب به استان الانبار و از جنوب به بغداد محدود مي شود. سامراء در 120 كيلومتري شمال بغداد قرار دارد و در حال حاضر جمعيت آن 531/126 نفر است.
اماكن زيارتي سامرا:
مرقد مطهرعسکریین
مهمترين زيارتگاه شهر سامرا مرقد مطهر دو امام همام يعني امام علی النقی علیه السلام و فرزند برومندشان امام حسن العسكري علیه السلام ميباشد كه داراي حرم و بارگاهي مجلل با گنبدي طلايي است كه از دور دستها قابل مشاهده است و كنار اين گنبد طلايي گنبد ديگري قرار دارد كه كاشيكاري شده است و آن محل مشهد صاحب الزمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و سرداب غيبت آن حضرت است و در زيرگنبد مذكور مسجد بزرگي قرار دارد..
در حرم مطهر عسكريين كه به صورت شش گوشه ساخته شده است علاوه بر دو امام هادی علیه السلام و امام حسن عسکری علیه السلام , نرجس خاتون همسر گرامي امام حسن عسكري علیه السلام و والده مكرمه امام زمان علیه السلام و حكيمه خاتون دختر امام جواد علیه السلام و امامزاده حسين فرزند امام هادي علیه السلام و تعدادي ديگر از اهل بيت عليهمالسلام مدفون شدهاند و گنبد طلايي در وسط صحن شريف قرار گرفته است.
گنبد حرم مطهر عسكريين بزرگترين گنبد اماكن مقدس شيعه است. به طوري كه محيط آن 68 متر و قطرآن 22 متر و 43 سانتيمتر ميباشد و تعداد آجرهاي طلاي آن بالغ بر هفتاد و دو هزار عدد آجر است. در كنار اين گنبد دو گلدسته طلايي قرار دارند كه ارتفاع هر كدام از آنها از سطح زمين 36 متر و از سطح بام صحن بالغ بر 25 متر ميباشد.
در زير گنبد حرم مطهر، ضريح نقرهاي زيبايي قرار دارد.داخل صحن شريف 45 ايوان وجود دارد كه 16 ايوان سمت غرب و 9 ايوان سمت جنوب و 20 ايوان سمت شرق قرار گرفتهاند و يكي از ويژگيهاي اين صحن آن است كه فاقد حجره می باشد.
مرقد مطهر نرجس خاتون علیهاالسلام
نرجس خاتون همسر امام حسن عسكری و مادر مكرمه حضرت مهدی روحی له الفداء ميباشد و قبر مطهر آن بانوي بزرگوار در پشت ضريح امام قرار گرفته است.
مرقد حكيمه خاتون علیهاالسلام
حضرت حكيمه دختر امام جواد و عمه امام حسن عسكري از زنان پرهيزگار دوران خويش بود و آن حضرت حرمت فراواني نزد برادرش امام هادي و برادرزادهاش امام حسن عسكري داشت. وي شاهد تولد امام زمان روحی له الفداء بود و او را در قنداق پيچيده به نزد امام حسن عسكريآورد. قبر شريف اين بانوي پرهيزگار پايين پا و چسبيده به ضريح عسكريين است.
قبر مطهر حسين بن علي الهادي علیه السلام
وي سيدي جليلالقدر و عظيمالشأن بوده و در بعضي از روايات، از امام حسن عسكري و برادرش حسين بن علي علیهما السلام به «سبطين» تعبير شده است و آنان را به اجداد طاهرشان يعني امام حسن و امام حسين علیهما السلام تشبيه كردهاند، همچنين در روايتي آمده است كه صداي حضرت حجت شبيه صداي عمويشان حضرت حسين بوده است و سيد احمد اردكاني يزدي در شجرهالاولياء گويد كه حسين فرزند حضرت هادي از زاهدان و عابدان روزگار بود و به امامت برادر خود اعتراف داشت.
سرداب غیبت
سرداب غيبت از زيارتگاههاي مهم سامرا است و در حقيقت سرداب بخشي از خانه مسكوني حضرت عسكري علیه السلام بود كه در آن به عبادت ميپرداخت و پس از او محل سکونت امام زمان روحی له الفداء بوده است. اين محل از ديرباز مورد توجه شيعه بوده است و از آنجا كه عبادتگاه سه امام بوده، قداست و احترام ويژهاي دارد. گفتني است كه به وسيله پلههايي ميتوان به زيرزمين رسيد. فضاي اصلي و كهن زير زمين عبارت است از: تالاري مربع - مستطيل به ابعاد 3-5 متر. در شرق اين تالار فضايي است كه پنجرهاي از چوب دارد و محل عبادت امام بوده است.
مرقد سيد محمد علیه السلام
سيد محمد فرزند بزرگوار امام علي النقي علیه السلام است كه در سال 252 هـ.ق درگذشت و مرقد ايشان در شهر بلد در جاده اصلي كاظمين ـ سامرا و در فاصله هشت فرسنگي شهر سامرا قرار دارد. اين امامزاده مورد احترام فراوان شيعيان عراق بوده و آنان را نسبت به وي اعتقادي عظيم است و معمولاً تمامي كساني كه به زيارت امامان معصوم سامرا ميروند، به زيارت اين جناب نيز نائل ميگردند
دری قبر امامزاده محمد
از نوادگان امام كاظم عليه السلام.
خاتون سوسن
سوسن امّ ولد و از اهالي نوبه بود، دست تقدير او را به مدينه و خانه امام هادي علیه السلام رساند و پس از مدتي امام حسن عسکري علیه السلام از او متولد شد.
مسجدهاي تاريخي سامرا
مسجد جامع
مسجدمناره ملویه
مسجدجامع ابی دُلف
سلام بر حضرت زینب خاتون (س) چند سال پیش از قم و کاشان و قمصر و نطنز چندتا امامزاده بزرگوار را زیارت کردیم تا رسیدیم به اصفهان. آدرسی را سراغ گرفتیم برای اقامت که دنبال آن آدرس رفتیم و بعد با شلوغی خیابانها و ترافیک سنگین ، اشتباهی به خیابانی رسیدیم که امامزاده ای درآن بود. موقع نماز مغرب بود . به خانواده گفتم اگر موافق باشید به زیارت این امامزاده برویم. آنجا همین مکان شریف و مرقد منور حضرت زینب خاتون (س) بود. در حالی که ما اصلا نه از آن خبر داشتیم و نه اسمش را شنیده بودیم. ولی این امامزاده بزرگوار ما را به زیارت طلبیدند و نمازی خواندیم و خاطره خوبی برای ما شد. التماس دعا شوق زیارت - امامزاده های ایران و جهان http://imamzadeh.mihanblog.com
پاسخ دادن