مدینه منوره
مدینه منوره
مدینه یا مدینةالنبی نام شهری است در کشور پادشاهی عربستان سعودی واقع در شبه جزیره عربستان قرار دارد.
این شهر در شمال ریاض و در میانه نجد قرار گرفته و آبوهوایی خشک و بیابانی با تابستانهای داغ و زمستانهای سرد دارد.
این شهر پیش از هجرت پیامبر اسلام به آن، «یثرب» نام داشت، که با ورود پیامبر، آن را «مدینة النبی» نامیدند.
شهر مدینه در شمال غربی شبه جزیرهی عربستان و در شمال شهر مکه مکرمه واقع شده است. از غرب و شرق به وسیله حرّهها(سنگلاخ) محاصره شده است. و چندین کوه (کوه احد در شمال و کوه عیر در جنوب و کوه جمارات در غرب ) در مدینه واقع است.
ورود پيامبر به مدينه و تاسيس مسجدالنبي
پيامبر گرامي اسلام صلی الله علیه واله ، پس از ترك قبا به خانه ابو ايوب در يثرب (مدينه) وارد و به بركت حضور ايشان، مادر ابو ايوب كه نابينا بود شفا يافت و بينا گرديد. پيامبر پس از ورود به مدينه، زمين كنار منزل ابو ايوب را كه متعلق به دو يتيم به نام سهل و سهيل بود خريدند و بناي مسجدالنبي را گذاشتند. كه اين مسجد مركز حكومت اسلامي گرديد. مساحت مسجدالنبي و صحن هاي اطراف آن در حال حاضر حدود 135 هزار متر مربع و گنجايش حدود يك ميليون نمازگزار را دارد.
ستونهاي مسجد
ستون محلقه : نزديك محراب فعلي بوده و براي معطر كردن فضاي مسجد عود بر آن می سوزاندند.
ستون عايشه: ستوني است در مسجدالنبي نزديک قبر مطهر و محراب پيامبر گرامي اسلام.
ستون سرير : مسلمانان شبها در كنار آن مي نشستند و مشغول ذكر و عبادت مي شدند.
ستون محرس: حضرت علي علیه السلام در كنار اين ستون مي ايستادند و از پيامبر اسلام محافظت می کردند.
ستون وفود : كنار اين ستون محل ديدار پيامبر با گروهها و قبايل و هيئات هاي اعزامي از ساير بلاد بوده است.
ستون حنانه : پيامبر خدا هنگام سخنراني به درختي كه كنار محراب بود تكيه مي دادند و از آن به عنوان منبر استفاده مي کردنند.
ستون توبه: محلي است كه توبه ابولبابه كه به مسلمانان و پيامبر خيانت كرده بود با استغاثه بخشيده شد.
از دیگر مناطق زیارتی شهر مدینه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
خانه و مرقد مطهر پيامبر ( حجره طاهره )
پيامبر هنگام بناي مسجدالنبي دو اطاق براي همسران خود سوده و عايشه در كنار مسجد ازخشت و درخت خرما بنا كردند كه اكنون قبر شريف پيامبر در آنجا واقع است..
خانه حضرت فاطمه زهرا"س"
خانه حضرت فاطمه سلام الله علیها پشت خانه عايشه بود و درب خانه علي علیه السلام كنار ستونهاي وفود و حرس قرار داشت.
روضة النبی
از خانه پيامبرصلی الله علیه واله تا خانه حضرت فاطمه سلام الله علیها به سمت شمال و تا منبر پيامبر از سمت غرب در مسجدالنبي محل روضه است. پيامبر فرمودند: بين منزل و منبر من باغي از باغهاي بهشت است و به روايتي، قبر مطهر حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها در اين مکان و به روايتي ديگر در قبرستان بقيع مي باشد.
منبر پيامبر گرامي اسلام صلی الله علیه واله
اولين منبري كه براي پيامبر صلی الله علیه واله ساخته شد، سكويي از گل بود که پيامبر بر روي آن سخنراني ميکردند، ولي اكنون منبري يكپارچه از سنگ مرمر نفيس، كه حدود 400 سال پيش ساخته شده به جاي منبر پيامبر نصب گرديده است.
ايوان صفه (محل اصحاب صفه)
به علت افزايش مهاجران به مدينه در آن زمان رسول خدا دستور دادند در كنار مسجدالنبي براي تهيدستان ايوان سقف داري بسازند تا آنان در آنجا سكونت كنند. در ميان اين گروه افرادي چون بلال، سلمان فارسي، عمار ياسر و مقداد به چشم مي خوردند. تعداد اين افراد، 70 تا 100 نفر ذکر شده است. براي اين افراد که آنها را اصحاب صفه ميگويند، کلاسهاي سواد آموزي برگزار ميگرديد و آنان هميشه در صف اول نماز جماعت و ميدانهاي جنگ حاضر بودند.
قبرستان بقيع
قبرستان بقيع مدفن امامان و بزرگان دين واصحاب رسول خداست.
امام حسن مجتبي علیه السلام، امام زين العابدين علیه السلام، امام محمد باقر علیه السلام، امام جعفر صادق علیه السلام، عموي پيامبر (عباس ابن عبدالمطلب)، فاطمه بنت اسد مادر امام علي علیه السلام، دختران پيامبر (رقيه ، زينب ، ام كلثوم )، همسران پيامبر، اسماعيل (فرزند امام جعفر صادق)، تعدادي از شهداي احد، حليمه دایه پيامبر، ام البنين (مادر حضرت ابوالفضل العباس)، وبنا بر روایاتی قبر مخفی شده حضرت فاطمه الزهرا"س"در اين مکان می باشد.. بقيع در نيم قرن گذشته، گنبد و بارگاه داشته، که به دستور مفتي هاي سعودي، تخريب گرديده است.
بيت الاحزان
در كنار بقيع درختي بود، كه حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها همراه حسن و حسين علیه السلام به آنجا مي آمدند و در فراق مرگ پدرشان و مظلوميت حضرت علي علیه السلام گريه مي كردند. اين مکان به بيت الاحزان معروف بود.
کوه احد يا جبل احد
محل جنگ احد و محل شهادت و دفن حمزه سيدالشهداء عموي گرامي پيامبر و محل زخمي شدن پيامبر گرامي اسلام و شكستن پيشاني و دندان آن حضرت و زخمي شدن حضرت علي ابن ابي طالب علیه السلام و محل دفن تعدادي از شهداي جنگ احد، مي باشد..
مسجد قبلتين (ذو القبلتین)
يهوديان، مسلمانان را سرزنش مي كردند كه پيامبر شما بر قبله يهود، بيت المقدس نماز می خواند.پيامبر اسلام سر به آسمان بلند كردند و از خدا خواستند كه مسلمانان را از سرزنش يهود و دشمنان اسلام نجات دهد. تا اينكه در روز دوشنبه 15 رجب سال دوم هجري، زماني كه پيامبر نماز ظهر را در اين محل به جا مي آوردند، آيات تغيير قبله بر آن حضرت نازل شد و اين فرمان باعث خوشنودي پيامبر و مسلمانان گرديد و از آن به بعد مسلمين رو به كعبه نمازخواندند.
مسجد شجره – ذوالحليفه (ابيارعلی)
مسجد شجره در مسير خروج از مدينه به طرف مکه، و در منطقه ابيار علي مي باشد و محل احرام و ميقات كساني است كه از مدينه عازم حج يا عمره مي شوند. پيامبر گرامي اسلام بارها از اين مسجد، محرم شدند و به طرف مکه رفتند..
مساجد سبعه
محل جنگ خندق يا احزاب مي باشد كه مسجدعليعلیه السلام، مسجد فاطمه سلام الله علیها، مسجد فتح و مسجد سلمان در آن منطقه است. در سالهاي اخير، حکومت سعودي، دست به تخريب اين مساجد زده، تا يک مسجد جديد در آن منطقه احداث نمايد..
مسجد غمامه
مسجد علي ابن ابي طالب علیه السلام
مسجد مباهله يا مسجد الاجابه
مسجد ابوذر غفاري
مسجد فضيخ
مسجد ردالشمس
مشربه ام ابراهيم
لطفا نظر خود را درج نمایید